Читалићи 2014.

Читалићи 2014. реализовани у 15 основних школа 9 општина Србије Алексинац, Ћићевац, Књажевац, Зајечар, Бољевац, Дољевац, Црна Трава, Кикинда, Ражањ у сарадњи са 3 јавне општинске библиотеке (Алексинац, Ћићевац, Дољевац) и 10 издавачких кућа (Oxford Centar, Urban Reads, Enco Book, Klett, PortaLibris, Phoenih press, Креативни центар, Центар за културу и уметност Алексинац, Едука, Завод за уџбенике и наставна средства).

 Акцију је реализовало 17 координатора (школских библиотекара, учитеља, наставника српског), 18 библиотекара из јавних библиотека и 159 реализатора (учитеља, наставника, стручних сарадника). Учествовало је 960 ученика од којих је 292 добило књигу и похвалницу, а сви остали учесници су добили захвалнице.

 Организоване су школске завршнице на којима су ученици добили награде за 2. и 3. место, а првопласирани учесници добили су књигу и похвалницу на централној завршници у Алексинцу која је организовала Јавна библиотека ,,Вук Караџић“ Алексинац у сарадњи са координаторима свих школа.

 На Смотри читалаштва Читалићи 2014.  захвалнице су добиле све школе учеснице, координатори и издавачи добротвори који су донирали око 350 књига школским библиотекама ових 15 школа, а награде аутори награђених радова у категорији Читалић пропагатор. Пратећи програм Смотре, чији је домаћин био песник Моша Одаловић, а гости песници за децу Власта Ценић, Љиљана Крстић и Светлана Биорац Матић, чинили су штандови школа учесница окићени најлепшим радовима, али и штандови издавача – продајне изложбе, као и две креативне радионице у библиотеци у организацији Књижевног клуба „Велимир Рајић“ из Алексинца. Реализацију централне Смотре читалаштва Читалићи 2014. у Алексинцу помогло је и Друштво школских библиотекара Србије (декорација), али и Општина Ћићевац, Општина Ражањ и Општина Дољевац (превоз за делегације школа).

Медијски покровитељ била је Општинска телевизија Алт, која је целе године пратила такмичење, а екипа РТС Ниш пропратила је Смотру и емитовала репортажу о акцији. Догађај је улепшала и Општинска организација за туризам ОТИС Алексинац, која је припремила и симболичне поклоне делегацијама гостију.

Читалићи 2014. 

1. Општина Алексинац

1. ОШ ,,Десанка Максимовић’’- Катун;

2. ОШ ,,Аца Синадиновић’’ – Лоћика;

3. ОШ ,,Вожд Карађорђе’’ – Алексинац;

4. ОШ ,,Вук Караџић’’ – Житковац;

5. ОШ ,,Стојан Живкоцић Столе’’ – Трњане;

6. ОШ ,,Јован Јовановић Змај’’ – Ал. Рудник.

Þ Градска библиотека ,,Вук Караџић’’ – Алексинац

 

2. Општина Ћићевац:

7. ОШ ,,Војвода Пријезда’’ – Сталаћ;

8. ОШ ,,Доситеј Обрадовић’’ – Ћићевац

Þ Народна библиотека Ћићевац

 

3. Општина Зајечар

9. ОШ ,,,,Десанка Максимовић’’- Зајечар

 

4. Општина Књажевац:

10. ОШ,,Димитрије Тодоровић Каплар“ – Књажевац

 

5. Општина Дољевац

11. ОШ ,,Вук Караџић’’- Дољевац

 

6. Општина Црна Трава

12. ОШ ,,Александар Стојановић’’ – Црна Трава

 

7. Општина Бољевац

13. ОШ,,Ђорђе Симеоновић“ – Подгорац

 

8. Општина Кикинда

14. ОШ,,Свети Сава“ – Кикинда

 

9. Општина Ражањ

15. ОШ,,Иван Вушовић“- Ражањ

Овде можете преузети пројектни план и податке о реализацији

citalici__projekat_2014.

Мото у част јубилеја Душка Радовића)

download ЧИТАЊЕ, ДА ЛИ МИ ВЕРУЈЕТЕ!

 

преузми → Citalici.2014.prezentacija

са химном за 2014 

текст Светлана Биорац Матић,

музика Кире Котевски

115Vozd

 Лого Читалића

аутор Марко Живић

ОШ,,Вожд Карађорђе“ Алексинац

Прилог новинарке РТС Ниш Лидије Георгијеве и њене екипе о малој, али одабраној чети библиотекара, који су наумили да покажу да деца воле да читају!

 c 75

Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.